hl

(Lifestyle blog o spontánním studentském cestování, focení, vegan produktech a občas knihy)

neděle 8. března 2020

Cold brew // How I fell in love

Pokud mě člověk jen malinko zná, ihned zjistí, že jsem milovník kávy, že nepohrdnu žádnou výběrovkou, že nemusím obyčejný Standard. Před pár dny jsem si na popud komentářů díky fotce z kavárny (další z milionu) stylu "Ty už jsi tam stálý zákazník, ne?" nebo "Typický kavárenský povaleč" uvědomila, že tím povalečem asi opravdu budu.
Zdá se to hezký, ale ty tři hodiny v kavárně strávené čistě prací a psaním na notebook už občas tak skvělých není. Každopádně jo, miluji kávu, jsem jí plně oddána a kdo má doma moka konvičku, french press nebo V60 dripper, je můj kamarád bez zbytečných formalit.


Samozřejmě chtít po mně odpovědět všechny chuťové profily té a té kávy nebo doporučit ze které země je káva nejchutnější, to je za prvé nesmysl a za druhé takových znalostí nedosahuji. Zjišťuji si o každé výběrovce, co se dá, ale každý má jiné preference, tudíž je třeba se zeptat nějakého zkušeného baristy nebo hledat dle popisků a dle vlastní chuti.

Každopádně za tu dobu jsem si našla už několik možností, jak si kávu připravit a jak míchat mléko a kávu, aby vám vzniklo tohle a tamto. Latte, přestože mi pěnu tvoří pouze ruční šlehač a není tak hustá jako s pomocí kávovaru, mi tak nějak jde, řekla bych. Tři vrstvy by se našly a chuťově je (teď trochu namyšleně) skvělé.
Ale každý den pít kávu je časově dost náročné. Pokud nechcete 3v1, ale fakt čerstvě namletá zrnka, je třeba vstát a 20 minut věnovat jen přípravě. Já si tedy zrnka nikdy nemelu předem, aby si zachovala čerstvost, tudíž je pak doluji z mlýnku. Pak čekám na vodu, skládám špatně koupené filtry, aby se nepřetrhly a nakonec přidám mléko nebo cukr.

Jednoduše jsem na to občas fakt líná, takže kávu jsem pila "jen" párkrát do týdne. Jednou jsem ale našla nové video, kde přišla řeč na Emmu Chamberlain a její pytlíkovou kávu. Nakonec jsem tedy najela přímo na profil té, které káva patří, a našla návod na Cold brew.

Od té doby piju kávu klidně třikrát denně (i víc) a přestože se jedná o ledovou kávu, příprava je tak jednoduchá, že mi nevadí vychutnávat si ji i nyní. (i v únoru a v prosinci)

A proč se s vámi nepoděli o návod?


Příprava je extrémně jednoduchá, jen musíte myslet dopředu.

Na 1 l vody můžete využít například 90 g kávy, ideálně určené pro filtr.
Namelte zrnka kávy (ať jsou čerstvá) a přidejte do sklenice, do které poté nalijete vodu. Nádobu uzavřete a nechte louhovat v lednici po dobu 16-24 hodin. Já si to často připravuji odpoledne, abych měla další den ráno již připravené kafe.

Po určité době pomocí filtru přefiltrujte kávu do sklenice, občas také přidávám pár kostek ledu. Nakonec můžete osladit nebo přidat trochu mléka.

Při přidávání mléka vytvoříte naprosto úžasný fotogenický efekt, který naprosto zbožňuji, proto si jinak Cold brew ani nedávám.
(Ten efekt můžete vidět například ve videu níže)

A to je vše. Vychutnejte si svou kávu, kterou máte během vteřiny a zbytek opět uklidíte do lednice a až budete chtít, tak si jednoduše opět část nalijete. Údajně by louhování ve studené vodě mělo uvolnit trochu jiné chuťové profily, především čokoládu. Ale běžný konzument pravděpodobně moc nepozná.

Káva je ale výborná, věřte mi.


Jak si kávu připravujete vy?



8 komentářů:

  1. Heh .. teď nevím, jestli mám svojí kávovou přípravu prozrazovat nebo ne, protože si budeš myslet, že jsem totální barbar :D a já fakt jsem, co se kávy týče. Dlouho jsem jí nepila, protože mi fakt nechutnala a ostatně vlastně ani moc nechutná .. respektive ta klasická. Když už musím kvůli probuzení se, tak si udělám doma klasickou rozpustnou s mlékem a cukrem, což má ke kávě fakt hodně daleko. Jediné co fakt bytostně miluji je latte, ale i to má ke kávě daleko, takže vlastně nerozumím tomu, co všichni na té kávové chuti máte :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ále, já neznehodnocuji žádnou přípravu kávy, pokud si lidé vyloženě nehrají na znalce, přitom je jasně vidět, že říkají absolutní nesmysly. :D Také jsem pila rozpustné, jen jsem se nechala prostě rozmazlit výběrovkou. :) Je to úplně jiná chuť a vyhovuje mi. Každopádně od kávy to tak daleko nemá, neboj :) Mnoho článků na internetu ti to potvrdí. Stejně tak beru i latté jako jeden z druhů příprav kávy, jen je tam více mléka. :) Přesto to káva je. Jinak ani nevím, ta káva dokáže mít tak zajímavou chuť, že mě fakt baví. :D Sto lidí, sto chutí, jednoduše řečeno, hh.

      Vymazat
  2. Ja si užívam chuť kávy, ale je pravda, že si len naozaj málo doprajem výlety do kaviarne. :) Väčšinou zapnem domáci kávovar a je to. :) Ale mala by som sa prekonať a opäť skúsiť niečo nové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, tak ne každý je kavárenský, já jsem ten opak, no, mě najde člověk buď doma nebo v kavárně. :D Třeba ti zachutná něco nového, nikdy nevíš. :)

      Vymazat
  3. Cold brew je skvelé, ale naozaj ho vyhľadávam najmä v lete :) Priateľ sa o to vždy (ako správny barista) postará... Ale asi som si viac zvykla na espresso či v neskorších hodinách flatwhite :) Na filter som zostala lenivá...

    OdpovědětVymazat
  4. Já naštěstí kávu nemusím, takže ani nevím, jak by se správně měla připravovat :D Max si dělám rozpustnou během zkouškového :D A taky jsem nikdy nepochopila, že všem jde v té kavárně tak dobře pracovat!Já jsem nejvíc produktivní stejně doma :D Obraz se Ti moc povedl, stejně to Tvoje umění strašně obdivuju :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Mojím dlhodobým loverom bola filtrovaná káva, najčastejšie pripravená vo V60 s jemne citrusovo-floralovým nádychom, alebo občasný batch press. A potom som objavila sladko-orieškovú chuť cappuccina s mliekom z ovsených vločiek, od značky Oatly. A odvtedy sa z toho stala obsession, hoci som si myslela, že ku "káve s mliekom" sa už nikdy nevrátim. :D Na domácu prípravu kávy sa mi zdá ten cold brew snáď najideálnejší. Človek si ho predpripraví v potrebnom množstve, môže si ho popíjať po celý deň a ešte aj chutí dobre. :) Člálok je super. Ďakujem, že si sa podelila o postup prípravy! ��

    OdpovědětVymazat
  6. Cold brew miluji! Dopřávám si ho ale spíše v létě, v zimě si dám raději teplý čaj nebo horkou čokoládu. Jak klasickou kávu tolik nevyhledávám, tak na cold brew jsem si vytvořila letní závislost. Doma jsem jej ještě nedělala, spíše si na něj skočím do kavárny, ale letos chci zkusit i domácí přípravu. Co si budeme povídat, ono to doma vyjde o dost levněji...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář ♥ Každá zpráva mě moc potěší!